Ελληνικά

Τα κατάφερε η Ομόνοια του λαούΜέσα σε έξι χρόνια πέτυχε την άνοδο στην Α’ κατηγορία Κύπρου


 


Στις 23 Ιουλίου του 2018, πριν από τέσσερα χρόνια οι οπαδοί της Ομόνοιας Λευκωσίας, από τον κύριο σύνδεσμο φιλάθλων της ομάδας τη Θύρα 9 διαφώνησαν με την παραχώρηση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Αθλητικού Συλλόγου Ομόνοιας Λευκωσίας (ΑΣΟΛ) στον επενδυτή Σταύρο Παπασταύρου και την μετατροπή του ποδοσφαιρικού τμήματος σε κερδοσκοπική εταιρεία και προχώρησαν στην ίδρυση του Αθλητικού Λαϊκού Σωματείου Ομόνοια 1948 (που για  νομικούς λόγους μετονομάστηκε σε Αθλητικό Λαϊκό Σωματείο Ομόνοια 29ης Μαΐου).


«…Ξεκινάμε αδέλφια, αν και για να πούμε την αλήθεια δεν αρχίζουμε, συνεχίζουμε, με καθαρό μέτωπο και σφιγμένες γροθιές. Πάμε να δώσουμε ξανά χρώμα στις Κυριακές, πάμε να βρούμε την αξιοπρέπεια μας μακριά απ’ τα μεγάλα γήπεδα. Πάμε να κτίσουμε με τα χέρια μας το μέλλον, πάμε να τραγουδήσουμε στους λεβέντες που θα έχουν την τιμή να φορέσουν την πρώτη μας φανέλα, πάμε να πανηγυρίσουμε το πρώτο τίναγμα των δικτυών μαζί με τα παιδιά μας και στην συνέχεια να τους πούμε ότι αυτή η ομάδα ανήκει σε εκείνα, σε εμάς και σε όσους επιλέξουν να σταθούν στο πλευρό της. Πάμε να γράψουμε ιστορία έτσι ώστε όταν μας ρωτούν ποια είναι η ποδοσφαιρική μας ομάδα να απαντούμε η Oμόνοια του Λαού, γιατί κόσμο έχουν πολλές ομάδες όμως μόνο εμείς μπορούμε περήφανα να φωνάξουμε ότι η ομάδα μας ανήκει στον Λαό της», έγραφε μεταξύ άλλων η πρώτη ανακοίνωση-πρόσκληση για την ιδρυτική συνέλευση της νέας Ομόνοιας.

Η Ομόνοια του λαού όπως είναι γνωστή στα γήπεδα της Κύπρου άρχισε από την… τελευταία κατηγορία του κόσμου, την 5η  κατηγορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και το  περασμένο Σάββατο κατάφερε κάτι που το 2018 έμοιαζε με όνειρο τρελό, ανέβηκε στην Α’ κατηγορία της Κύπρου, καθώς αναδείχθηκε 0-0 στο «Μακάρειο» της Λευκωσίας, με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας έφτασε τους 55 βαθμούς και εξασφάλισε την άνοδο της στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία της μεγαλονήσου.


Ο Αδάμος Ευσταθίου, εκτελεστικός γραμματέας της Ομόνοιας έγραψε για την τεραστία επιτυχία της ομάδας: «6 χρόνια μετά, κοιμήθηκα ήσυχος που δεν σας απογοητεύσαμε. Εκείνη η τεράστια ευθύνη, ο πιο περήφανος Λαός που γέννησε τούτο το νησί να πάρει τον δρόμο για το αγροτικό, ήταν βαριά και δεν σας κρύβω ότι ώρες ώρες απορώ πώς την σηκώσαμε. Όσοι βγήκαμε μπροστά, πρώτοι μεταξύ ίσων, δεν θα μπορούσαμε να την σηκώσουμε αυτή την ευθύνη, χωρίς την περήφανη στάση όλων από την πρώτη στιγμή εκείνο τον δύσκολο Μάη του ’18. Μπράβο σε όλους μας λοιπόν. Αυτές οι μέρες είναι δικές μας και θα τις γιορτάσουμε. Με αποκορύφωμα το ερχόμενο Σάββατο. Αφιερωμένη η άνοδος σε όσους στήριξαν τότε την τρελή πρόταση. Σε όσους στάθηκαν δίπλα μας, ακόμα και αν νόμιζαν ότι τρελαθήκαμε. Σε όσους δεν συμφώνησαν, αλλά σεβάστηκαν τις διαδικασίες και την απόφαση. Σε όσους δεν ήξεραν καν αν θα αγαπήσουν αυτή την καινούργια ομάδα, μα την αγάπησαν πιο πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο. Σε όσους σήκωσαν ανάστημα στα οικογενειακά τραπέζια την ώρα που μας κατηγορούσαν. Στα αδέλφια που έσφιξαν τα δόντια στους χλευασμούς και στα κιλιτζιροι του αγροτικού. Σε όσους βγήκαν μπροστά μαζί μας και δεν μας άφησαν να φάμε μόνοι μας την λάσπη. Στους φίλους που κατάφεραν να αρθρώσουν μια λέξη υπέρ μας την ώρα που όλοι μας λοιδορούσαν. Σε όσους πίστεψαν στον άλλο δρόμο και δούλεψαν για ένα άλλο ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση για ένα άλλο κόσμο. Τέλος αφιερωμένη η άνοδος σε αυτούς που πήραν τον δύσκολο δρόμο στο πλευρό μας και δεν είναι σήμερα μαζί μας για να γιορτάσουμε παρέα. Ελπίζω εκεί που βρίσκεστε να σας κάναμε περήφανους. Σας αγαπάμε».


Ο αθλητικογράφος Πέτρος Χατζηχριστοδούλου για την μεγάλη επιτυχία της Ομόνοιας ανέφερε: «Το κατόρθωμα της Ομόνοιας 29 Μαΐου είναι εκπληκτικό!  Βαριέμαι να ψάξω τώρα στα αρχεία μου, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι σπάνιο, αν όχι μοναδικό. Μια ομάδα που δημιουργήθηκε από “αντάρτες” (διαφωνούντες) οπαδούς ενός μεγάλου και δημοφιλέστατου σωματείου, άρχισε από το μηδέν, το κατώτατο σημείο του ποδοσφαίρου μας, και σήμερα, σε λιγότερα από έξι χρόνια κατέκτησε την άνοδο στην Α΄ κατηγορία! Το πέτυχε, μάλιστα, χωρίς να έχει πλούσιους χρηματοδότες, ούτε “επενδυτές” εκατομμυριούχους, ξένους ή ντόπιους έστω. Κινήθηκε πιστά στη λογική “no to modern football”, της άκρατης εμπορευματοποίησης, με τις ομάδες εταιρείες και τους ιδιοκτήτες-απόλυτα αφεντικά, ως μια ομάδα συλλόγου λαϊκής βάσης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την “επόμενη μέρα” αυτής της ιδιαίτερης ομάδας στο ανώτατο ποδοσφαιρικό μας επίπεδο».


Και όπως έλεγαν το 2018 οι οπαδοί της Ομόνοιας: «Είμαστε εμείς που ποντάρετε ότι θα αποτύχουμε αλλά γελάμε συνωμοτικά. Είμαστε ίσως οι τελευταίοι των ρομαντικών όμως δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε».


Apsny News

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu