İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Εστίαση / Το άνοιγμα δύο καιρικών ταχυτήτων


«Δεν είναι όλη η Ελλάδα Ιεράπετρα» για να λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων, «υπάρχει και το Διδυμότειχο»

Η εστίαση δεν θα λειτουργήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με δύο ταχύτητες μόνο στους υποκλάδους της (ανοιχτά καφέ – κλειστά μπαρ) ή στη διαρρύθμιση (απαγορευμένοι κλειστοί χώροι – επιτρεπόμενοι ανοιχτοί χώροι) αλλά και όσον αφορά τις γεωγραφικές διαιρέσεις της Ελλάδας. Χαρακτηριστική είναι εν προκειμένω η δήλωση που έκανε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Κουράσης ότι «δεν είναι όλη η Ελλάδα Ιεράπετρα. Υπάρχει και το Διδυμότειχο», υπονοώντας σαφώς ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας μας για τις οποίες δεν είναι ακόμη καλοκαίρι και ως εκ τούτου δεν μπορούν οι πελάτες να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους.

Η δήλωση αυτή δεν είναι παρά μόλις μία από τις ουκ ολίγες αντιδράσεις που έχουν εμφανιστεί για το άνοιγμα της εστίασης. Εκκρεμούν ακόμη ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν και μάλιστα αμέσως, ούτως ώστε αφενός η όλη διαδικασία να κινηθεί ομαλά και αφετέρου να μην υπάρξουν ανισότητες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν για το όλο ζήτημα που έχει προκύψει θεσμικοί παράγοντες της εστίασης, «δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικούς χώρους ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης γι’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Άλλο ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι και εκείνο που αφορά τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων ολόκληρου του κλάδου της εστίασης, ειδικά δε εκείνων που έχουν στόχευση στο φαγητό και αυτό διότι την προσεχή Δευτέρα θα έχει προηγηθεί ένα τριήμερο πλήρους συναλλακτκής άπνοιας, αφού οι προμηθευτές θα είναι κλειστοί λόγω του εορτασμού του Πάσχα.

Πώς θα λειτουργούν

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

* Θα παραμένουν κλειστές από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

* Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

* Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

* Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

* Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά έως 1,8 μ. ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο.

* Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.

* Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα – δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρων.

* Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self test. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

* Θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.

* Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

* Θα πρέπει να απολυμαίνονται οι κατάλογοι κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Ακόμη, εκκρεμεί και ένα θέμα που χρειάζεται επίλυση και διευκρινήσεις κι αυτό δεν είναι άλλο από το ωράριο. Αν δηλαδή θα μπορεί να μένει ο πελάτης έως τις 11μ.μ. στο κατάστημα ή εκείνη την ώρα θα πρέπει να είναι ήδη στην κατοικία του.

Ακόμη και η Ν.Δ. ζητάει νέα ενίσχυση

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με την οποία ζητά να θεσπιστεί και δεύτερος κύκλος πρόσκλησης για ενίσχυση της εστίασης. Στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή σε πολλές περιφερειακές ενότητες η πτώση του τζίρου στην εστίαση κινείται μεταξύ του 2019 και του 2020 από το 20% έως το 30% κι έτσι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επανεκκίνησης της εστίασης θα παραμείνουν αδιάθετα κάποια κονδύλια. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης προτείνεται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε δεύτερο κύκλο πρόσκλησης ώστε να ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις και το υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου μικρότερη του 20%.

 Apsny News

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir